Title of the session: Participatory Approaches to Sanitation: Learning from Bangladesh

Time and venue: UN Head quarter (Conference Room 5 in the UN Secretariat building); 12th July 03.00 -06.00 PM

Aim:

The aim of the proposed Learning, Training and Practice session will be;

- Knowledge and skills acquisition
- Networking
 - Sharing experiences and peer to peer collaboration
 - Learning about practical actions and best practices
 - Capacity building
 - Practical policy integration and coherence

Output:

Possible outputs of the Learning, Training and Practice session will be:

- Number of trained participants about sanitation management in developing country;
- A peer collaboration network among countries

Session Modalities:

The total session will be divided in six modules including inaugural and closing sessions. The mode of training will be lecture using PPT, video presentation and open discussion. The titles of modules are as follows:

Module	Торіс	Time line
Module – 1	Inauguration and overall SDG coordination in Bangladesh	3.00-3.15 pm
Module -2	Overall scenario of Sanitation in Bangladesh	3.15-3.55 pm
Module – 3	Sanitation in urban Bangladesh: Situation analysis and best practices	4.00- 4.38pm
Module -4	Networking	4.38- 4.55pm
Module -5	Sanitation in rural area: Experience from Bangladesh	4.55- 5.30 pm
Module -6	Closing and feedback	5.30-5.50 pm

Time	Session Title	Speaker/coordinator	Timeline	Remarks
Module- 1: In	nauguration and	overall SDG coordinatio	n in Bangladesh	
Objectives:				
a. Explaining th	e purpose of the	training;		
b. Provide a ma	cro level unders	tanding about the SDG in	mplementation st	rategy in Bangladesh.
3.00 pm -3.05pm	Welcome Speech	Eng. Khandoker Mossarrof Hossain , MP, Hon'ble Minister, Ministry of Local Government Rural Development and Cooperatives, Government of the People's Republic of Bangladesh	5 minutes	Permanent Representative to UN will moderate the whole session (total 10 minutes will be allocated for moderation)
3.05pm -3.15pm	Overall SDG Coordinatio n strategy of Bangladesh	Mr. Md. Abul Kalam Azad, Principal Coordinator (SDG Affairs), Prime Minister's Office	10 minutes	
Module -2: Overall s	cenario of Sanit	ation in Bangladesh	1	
Objectives: a. Provide an id b. Provide conc	ea about chrono epts about the po	logical development of s plicy intervention in sani	tation.	gladesh;
3.15 pm -3.20 pm	Sanitation Policy architecture in Bangladesh	Dr, Zafar Ahmad Khan, Senior Secretary, Local Government Division	15 minutes	
3.20 pm- 3.40 pm	Analyzing overall developmen	Professor Emeritus. Dr.Feroz Ahmed, Stamford University	20 minutes	

The detail session sketch is given below:

Time	Session Title	Speaker/coordinator	Timeline	Remarks
	t on Sanitation from citizen's perspective	Bangladesh		
3.40 pm -3.50pm		Interactive session	10 minutes	
3.50pm -3.55pm	Video documentar y on Sanitation	Department of Public Health Engineering (DPHE)	5 minutes	
Module -3:Sanitation	in urban Bangla	adesh: Situation analysis	and best practice	es
b. Share practica	al experience of	proaches and methodolog urban sanitation includin	ng best practices	itation;
3.55pm -4.20 pm	Sanitation Manageme nt in major cities	Engineer Taqsem A Khan Managing Director , Dhaka Water Supply and Sewerage Authority (DWASA)	20 minutes + 5 minutes (video)	
4.20pm -4. 23 pm	Experience sharing of youths	Abigga Dewan Student higher secondary level Holy Cross College Dhaka	3 minutes	
4.23 pm -4.28pm	Case Study on urban sanitation	Ms. Sharukh Yasmin Mirza, Strategic Support Specialist, WaterAid Bangladesh	5 minutes	
4.28 pm -4.33 pm		Interactive session	5 minutes	
4.33-4.38	Pot Song (Traditional Folk Song on Sanitation)	DPHE	5 minutes	
Module -4: Networ	king			
Objectives: a. Exchange id	eas and views r	elated to sanitation man	agement;	
		etworking organizers an	U	

Time	Session Title	Speaker/coordinator	Timeline	Remarks
4.38 pm - 4.55 pm	Networking	Members of the delegation	17 minutes	
Module -5 : Sanitatio	on in rural area :	Experience from Bangla	idesh	
	lea about the app al experience of	proaches, methodologies rural sanitation	and best practice	es of rural sanitation;
4.55 pm - 5.10 pm	Managing Sanitation at the rural settings	Mr Md. Rashidul Huque Chief Engineer Department of Public Health Engineering (DPHE)	15 minutes	
5.10 pm -5.15 pm	Experience sharing of hard-to- reach areas	Rahima Sultana Kazal Executive Director, AVAS (An experienced NGO leader)	5 minutes	
5.15 pm -5.20 pm	Case Study on rural sanitation	Dr. Md. Shahid Uz Zaman, Executive Director, Eco Social Development Organization (ESDO)	5 minutes	
5.20 pm -5.25pm		Interactive session	5 minutes	-
5.25pm -5.30pm	Showing Cartoon (Mina cartoon) on sanitation	DPHE	5 minutes	
Module -6: Closing and feedback				
Objectives: a. Share policy b. Accumulate	•	nstreaming SDGs ; the participants		
5.30 pm -5.40 pm	Innovative approaches to mainstream	Mr. Md.Rokon Ul Hasan and Mr. Mohammad Kamrul Hasan Deputy	10 minutes	

Time	Session Title	Speaker/coordinator	Timeline	Remarks
	SDG in Bangladesh	Director , Governance Innovation Unit		
5.40 pm -5.45 pm	Overall feedback from participants	Assign members of the delegation from Bangladesh	5 minutes	
5.45pm – 5.50pm	Remarks of the chairperson	Engineer Khandoker Mossarrof Hossain ,MP, Honorable Minister, Ministry of Local Government ,Rural Development and Cooperatives , Government of Bangladesh	5 minutes	